Haramis Kosmima

Καλώς ήρθατε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

  Το Μαργαριτάρι

  Κατ’ αρχήν πως δημιουργείται. Το μαργαριτάρι γεννιέται στο εσωτερικό του στρειδιού ως μια φυσική αντίδραση.  Όταν ένα

  ξένο σώμα, (ένας κόκκος άμμου, ή οτιδήποτε άλλο) εισχωρήσει στο στρείδι, αυτό εκκρίνει μία ουσία το μάργαρο, με την

  οποία επιστρώνει το ξένο σώμα και το απομονώνει. Έτσι δημιουργείται ένα φυσικό μαργαριτάρι. Έχοντας υπ’όψιν αυτήν την

  διαδικασία, καταλαβαίνουμε ότι το να βρεθεί στην φύση ένα μαργαριτάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Από μία ποσότητα 3 τόνων

  μαργαριτοφόρων οστράκων, θα ξεχωρίσουμε 3-4 εξαιρετικής ποιότητας μαργαριτάρια. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιομηχανία

  των κοσμημάτων σήμερα, χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια.

  Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια διαφέρουν από τα φυσικά, από την διαφορετική δομή που έχει ο πυρήνας τους.

  Ένα καλλιεργημένο μαργαριτάρι, παρουσιάζει στερεό κέντρο χωρίς τα ομόκεντρα δαχτυλίδια αύξησης, ενώ ένα φυσικό

  μαργαριτάρι παρουσιάζει μια σειρά ομόκεντρων δαχτυλιδιών αύξησης. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια, τείνουν να ακολουθούν

  τη μορφή του εμφυτευμένου πυρήνα που ο καλλιεργητής τοποθέτησε στο όστρακο και έτσι μπορεί να καθοριστεί και το σχήμα

  του μαργαριταριού, σε αντίθεση με τα φυσικά που αυτό είναι αδύνατο.

  Μόλις τοποθετηθούν οι προσχηματισμένες χάντρες στο στρείδι, αυτό εκκρίνει μάργαρο γύρω από την εξωτερική επιφάνεια του

  μοσχεύματος και έτσι σχηματίζεται το μαργαριτάρι. Αφαιρείται από το όστρακο μετά από έξι μήνες ή περισσότερο.

  Η ποιότητα του μαργαριταριού  ανεβαίνει, όσο πιο παχύ είναι το στρώμα του μάργαρου και πιο μικρός ο πυρήνας. Τα πιο ευτελή

  μαργαριτάρια, είναι αυτά που υπάρχει μόνο μία φλούδα μάργαρου γύρω από ένα μεγάλο πυρήνα.

  Το σχήμα είναι μία από τις αρχές που καθορίζουν επίσης την αξία ενός μαργαριταριού. Γενικά ισχύει ότι όσο πιο στρογγυλό είναι

  ένα μαργαριτάρι τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του.

  Επίσης όσο μεγαλύτερο είναι ένα μαργαριτάρι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Τα μαργαριτάρια μεγάλου μεγέθους, απαιτούν

  μεγαλύτερα όστρακα για να αναπτυχθούν αλλά και πολύ περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθούν. Ένα μεσαίου μεγέθους

  μαργαριτάρι μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να αναπτυχθεί. Πολύ μεγαλύτερα μαργαριτάρια ενδέχεται να χρειαστούν

  το διπλάσιο χρόνο. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν ένα απόλυτα σφαιρικό σχήμα όσο αυτά μεγαλώνουν.  

  Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η λαμπρότητα ενός μαργαριταριού, τόσο στον διαχωρισμό, όσο και στην κοστολόγηση τους. Ένα

  λαμπερό μαργαριτάρι είναι πιθανόν περισσότερο ελκυστικό από ένα γαλακτώδες μαργαριτάρι. Αυτό που δίνει την λαμπρότητα στο

  μαργαριτάρι είναι η ποιότητα του μάργαρου.

  Τα μαργαριτάρια διακρίνονται επίσης σε αυτά του γλυκού νερού και του αλμυρού νερού . Γλυκού νερού βρίσκουμε στην Ταϊλάνδη

  και στην Κίνα. Αλμυρού νερού βρίσκουμε στης Νότιες θάλασσες στην Ταϊτή και στην Ιαπωνία.

   Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ

  Θυμηθείτε, ότι τα μαργαριτάρια είναι πολύτιμα κοσμήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίζεται σαν τέτοια. Τα μαργαριτάρια δεν πρέπει

  να εκτεθούν σε όξινες-αλκαλικές ουσίες και σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει επίσης να μην έρχονται σε άμεση επαφή με χημικές

  ουσίες όπως τα αρώματα, λακ, λοσιόν, και διάφορα έλαια. Ακόμα και το καυσαέριο τα επηρεάζει.

  Τα μαργαριτάρια πρέπει να τα πλένουμε περιοδικά με σαπούνι με ουδέτερο ph, να τα ξεβγάζουμε με καθαρό νερό και να τα

  στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί. Καθώς είναι ευαίσθητα στα χτυπήματα και στα γδαρσίματα, πρέπει προσέχουμε πως τα αποθηκεύουμε

  στις μπιζουτιέρες. Καλύτερα είναι να τα βάζουμε σε ένα ξεχωριστό κουτί ή να τα τυλίγουμε μ' ένα μαλακό πανί.